Hvad er struma?

Struma er en betegnelse for en forstørrelse af skjoldbruskkirtlen, som er placeret foran på halsen. Skjoldbruskkirtlen er en vigtig del af kroppens hormonsystem, da den producerer hormoner, der regulerer stofskiftet.

Hvordan dannes struma?

Struma dannes som regel som følge af en ubalance i skjoldbruskkirtlens hormonproduktion. Dette kan skyldes forskellige årsager, herunder jodmangel eller autoimmune sygdomme.

Hvad er symptomerne på struma?

De mest almindelige symptomer på struma er synlig forstørrelse af skjoldbruskkirtlen på halsen, svælget eller spiserøret. Andre symptomer kan omfatte åndedrætsbesvær, problemer med at synke, hæshed og træthed.

Årsager til struma

Jodmangel som årsag til struma

Jodmangel er en af de hyppigste årsager til struma. Jod er et essentielt mineral, som kroppen har brug for at producere skjoldbruskkirtelhormoner. Hvis man ikke får tilstrækkeligt med jod gennem kosten, kan det resultere i en forstørrelse af skjoldbruskkirtlen.

Autoimmun sygdom som årsag til struma

Nogle tilfælde af struma skyldes autoimmune sygdomme som f.eks. Hashimotos thyreoiditis eller Graves’ sygdom. Disse sygdomme medfører en overproduktion eller underproduktion af skjoldbruskkirtelhormoner, hvilket kan føre til en forstørrelse af kirtlen.

Diagnose af struma

Fysisk undersøgelse

En læge kan diagnosticere struma ved at foretage en fysisk undersøgelse af halsen og mærke efter forstørrelse af skjoldbruskkirtlen.

Blodprøver

Blodprøver kan hjælpe med at vurdere skjoldbruskkirtlens funktion og hormonniveauer.

Billeddiagnostiske undersøgelser

Hvis der er behov for yderligere vurdering, kan der udføres billeddiagnostiske undersøgelser som f.eks. ultralydsscanning eller røntgen.

Behandling af struma

Medicinsk behandling af struma

For nogle tilfælde af struma kan medicinsk behandling være tilstrækkelig. Dette kan omfatte medicin, der regulerer skjoldbruskkirtlens hormonproduktion.

Kirurgisk behandling af struma

I visse tilfælde kan kirurgisk indgreb være nødvendigt for at fjerne en forstørret skjoldbruskkirtel.

Radioaktivt jodbehandling af struma

Radioaktivt jodbehandling kan også anvendes til at behandle struma. Dette indebærer indtagelse af en radioaktiv jodkapsel, der selektivt ødelægger de overaktive celler i skjoldbruskkirtlen.

Komplikationer ved struma

Åndedrætsbesvær

Hvis struma bliver stor nok, kan det presse mod luftrøret og forårsage åndedrætsbesvær.

Tryk på spiserøret

En stor struma kan også lægge pres på spiserøret, hvilket kan medføre problemer med at synke.

Øget risiko for hjerte-kar-sygdomme

Personer med ubehandlet struma kan have en øget risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme som følge af hormonelle ubalancer.

Forebyggelse af struma

Jodtilskud

Hvis jodmangel er årsagen til struma, kan det være gavnligt at tage jodtilskud for at forebygge og behandle tilstanden.

Sund kost

En sund kost, der er rig på jodholdige fødevarer som f.eks. fisk og skaldyr, kan også bidrage til at forebygge struma.

Er struma farligt?

Farligheden af struma afhænger af typen og graden af struma

Struma kan være farligt, hvis det forårsager alvorlige symptomer eller komplikationer som f.eks. åndedrætsbesvær eller tryk på vitale organer. Derfor er det vigtigt at få struma diagnosticeret og behandlet af en læge.

Behandlingsmuligheder og prognose

Der er forskellige behandlingsmuligheder for struma, herunder medicinsk behandling, kirurgi og radioaktivt jodbehandling. Prognosen afhænger af typen og graden af struma samt den valgte behandling.

Opsummering

Struma er en forstørrelse af skjoldbruskkirtlen, der kan skyldes forskellige årsager som f.eks. jodmangel eller autoimmune sygdomme. Symptomerne kan variere, og behandlingen afhænger af typen og graden af struma. Det er vigtigt at få struma diagnosticeret og behandlet af en læge for at undgå alvorlige komplikationer.

Kilder

1. Kilde 1

2. Kilde 2

3. Kilde 3

Er struma farligt?