a 'mooh' point

clearly an IBM drone

Endnu en spand svar fra ECMA

Så er ECMA klar med endnu en spand svar til de forskellige lande i forbindelse med arbejdet omkring DIS 29500. Af deres pressemeddelelse kan det ses, at ECMA nu har svaret på 92% af de indkomne 3500 kommentarer, og det ser ud til, at det lykkes for dem at nå alle svar inden deadline på mandag d. 14. januar 2008. Af svarene på de danske kommentarer mangler nu kun ganske få at blive behandlet og det bliver spændende at se, hvad ECMA svarer på de sidste punkter.

Én ting jeg har haft svært ved at hitte ud af er, om ECMA får lov af ISO/IEC til at offentliggøre en ny samlet standard med alle rettelser indkluderet. Er der nogle af jer læsere, der har denne information? Så vidt jeg læser JTC1-direktiverne, så må de ikke offentliggøre de enkelte dispositioner i sig selv og heller ikke kommentarerne fra landene, så den eneste mulighed for at få svarene på kommentarene ud er vel at offentliggøre den endelige, fulde rapport. Jeg tror personligt ikke, at ECMA vil offentliggøre den fulde, reviderede, standard før efter BRM i februar - men uanset udfaldet er det jo lidt et valg imellem kolera og pest. Jeg skal være ærlig at indrømme, at jeg har nydt arbejdsroen i de sidste måneder efter 2. september 2007 og specielt efter ECMA begyndte at rundsende svarene til de enkelte lande. Det er klart, at der ikke har været så meget debat - faktisk meget mindre end jeg havde troet - men det er jo også en helt anden situation de enkelte lande står i. I første del af den 5 måneder lange ballot period var det i mine øjne en klar fordel, at OOXML blev diskuteret så bredt, for det fik afdækket en lang række mangler og uhensigtsmæssigheder ved standarden. Jeg tvivler på, at de enkelte lande have kunnet levere samme arbejde, hvis det ikke havde været for GrokDoc, IBM, Andy og andre, der har gennemtrævlet OOXML-spec for fejl. Der var en overhængende risiko for, at landene blot havde stemt "abstain" fordi de ikke kunne forstå spec - ganske som de gjorde med ODF i december 2006. Det gjorde de jo heldigvis ikke, og situationen nu er jo, at de enkelte lande skal se, om svarene fra ECMA til de enkelte kommentarer er god nok. Det er naturligvis et arbejde af en helt anden karakter, og det er min opfattelse, at vi her ikke har brug for nøglepersonerne fra den anden side af floden.

Men - det bliver spændende at se det endelige resultat af ECMA TC45s arbejde. 

Smile

 

Comments (4) -

Hej Jesper,

Måske du kan finde et spørgsmål på dit svar omk. offetnliggørelsen af en ny standard her: http://blog.hvorom.dk/post/2008/01/922c3-25.aspx

Næeh - det kunne jeg ikke ...

Du spørger: "Én ting jeg har haft svært ved at hitte ud af er, om ECMA får lov af ISO/IEC til at offentliggøre en ny samlet standard med alle rettelser indkluderet."

Jeg skriver: "Det er formelt set først på dette møde [BRM] at ECMA International’s svar behandles og indarbejdes i standarden...".

Du har derfor helt ret i din antagelser når du skriver: "Jeg tror personligt ikke, at ECMA vil offentliggøre den fulde, reviderede, standard før efter BRM i februar "

:o)

Ja, men spørgsmålet for mig er, om den samlede standard bliver offentliggjort som på www.ecma-international.org/.../Ecma-376.htm eller om den samlede standard bliver at regne for et "ISO-dokument" og dermed kun tilgængelig for ISO-medlemmerne - dvs de nationale råd.

Måske ender det som med ODF og PDF, hvor der er en officiel ISO-version og så "sidste version inden ratificering", der ikke har ISO-stemplet men som til gengæld er frit tilgængelig.

Comments are closed